Ridövning

Har kikat på Hippson’s hemsida och kommit fram till att de har en hel del bra ridövningar. Tänkte dela med mig av en 🙂

Bygg så här:
Använd sex plastblock och tre bommar. Ställ upp tre cavalettibockar/hinder på rakt spår cirka 4–5 meter innanför långsidan med 18–19 meters avstånd emellan.

Gör så här:
<- 1. Rid på en volt som blir kanske 15 meter i ett 20-ridhus och hoppa över hinder A i höger varv några gånger. Byt till vänster varv, byt volt och hoppa hinder C. Ha hästen formad runt innerskänkeln och i balans, den ska inte tränga in eller falla utåt i volten. Det här är lite ”ögonträning” för ryttaren. 

– När man rider en häst som är bra i rytm och i balans är det lättare att avsprångspunkten kommer rätt. På en volt kan man dessutom använda sig av bågen för att få rätt avsprångspunkt, säger Lena.

2. -> Börja med att bestämma hur många galoppsprång du vill ha mellan hindren. Hoppa hinder A, sedan hinder B, sedan en volt och kom på B igen, och till sist C.
– Ha hästen i en rytmisk galopp både på rakt och på böjt spår. Ofta tränger hästen inåt i volten eller så ökar hästen efter varje hinder – och där är volten till för att stoppa upp och sätta tillbaka den i ordning, förklarar Lena.
Gör övningen i andra varvet också.

<- 3. Lägg en volt mellan varje hinder. Det är särskilt bra om du har en häst som ökar farten mellan hindren. Om det går alldeles för fort kan du också bryta av till trav inne i volten.

4. (som bild 3 men utan volterna) Kom på alla tre hindren utan volter.
– Det ska vara samma tempo när man börjar och slutar, vilket kan vara svårt nog. Det kan vara jätteutmanande.

5. -> Galoppera på långsidan i höger varv. Gör en snäv sväng och vänd upp på hinder A, flytta hästen sidvärts mot spåret, gör ett galoppombyte eller avbrott och ny fattning vid mittenhindret, fortsätt på långsidan i vänster varv, vänd upp till vänster och hoppa hinder C. Flytta sidvärts mot långsidan igen, gör ett galoppombyte eller avbrott och fattning och så vidare.  
– Det här är lite tuffare – det blir en snäv sväng där det är viktigt att börja med att se, använd blicken och titta över axeln så att du sitter med i svängen och tar med dig hästen runt mellan skänklarna. Sidvärtsrörelsen i galopp och bytet är bra lösgörande övningar, men passar bäst för den lite mer utbildade hästen och ryttaren.

Syfte:
Inverkansövning i galopp som är lösgörande för hästen. Samspel mellan ryttare och häst.

Tänk på det här:
Målet är balanserad och rytmisk galopp. Använd övningen som en del i det dagliga markarbetet i stället för att ”bara galoppera runt på volt och fyrkant”.

Tipstack till: Lena Berggren Wenderyd
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
hippson.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s