Tävling – bara för sponsrade elitryttare?

Det är en fråga jag tror att många ställer sig i dessa dagar med tanke på Svenska Ridsportförbundets nya regler. Som en bomb släppte de i höstas nyheten att licenssystemet ska bytas ut mot ett nytt. Ett som innebär att tidigare licensavgifter för oss som är barn till vanliga svenssons som tävlar lokalt lite då och då chockhöjs från 200 kronor till 500 kronor, med motiveringen ”administration”. För att göra oss muntrare påpekar de glatt att man nu får tävla upp till internationellt, men faktum är, att vi inte har lust att tävla regionalt, nationellt eller internationellt.

Vem är det som har råd med att åka utomlands med sin ponny eller häst på internationella tävlingar? Vem är det som har råd att betala sig fram på tävlingsbanorna med sin flashiga transport och fina ponny, märkesutrustning och ponnyföräldrar? Det är de som tävlar regionalt och uppåt.

Ridsportförbundet påstår att de höjt avgifterna även för de som tävlar internationellt. Men det är väl skitsnack? Från och med man är 19 år ska man betala 4000 kr/år för att få starta internationellt, men det är väl inte direkt någon höjning? Eller har jag fel? De har ju råd med allt annat runtomkring, varför skulle de inte ha råd med avgifterna som de är? Varför ska Ridsportförbundet prioritera de med mycket pengar?

Det är himla synd det här, att förbundet nästan knuffar ut oss som inte har oändligt med pengar. Att vi ska pekas ut, inte få vara med.

Deras senaste nyhet är nu att man, om man inte är sponsrad, inte får ha en logga större än 1×3 cm någonstans på sin utrustning.

Rutan nedan är 1×3 cm.

 

Vart går gränsen egentligen? Ska vi svenssons nu åka till Ullared och köpa ny sadel, nytt schabrak, nya benskydd, nya jackor, kavajer, täcken, och så vidare och så vidare och så vidare, för denna regel? Eller ska vi rida runt i silvertejpad utrustning? Jag förstår verkligen inte.

Ur TR: ”2. Identifiering av ickesponsortillverkare På tävlingsområdet och under prisutdelningar får namn eller logotyper som identifierar tillverkaren av icke-sponsrade kläder, utrustning och/eller fordon endast förekomma en gång per klädesplagg, utrustning och/eller fordon och endast på en area som inte överstiger: 2.1 Kläder och utrustning 3 cm² (1 cm hög och 3 cm bred) för kläder och utrustning med undantag för selar under körning.”

Protesterna ljuder högt och tydligt, men när Ridsportförbundet väljer att hålla för öronen och vända bort huvudet sker ingen förändring. Häst-Sverige skriker i nöd, men ingen kommer för att hjälpa.

Källor: Svenska Ridsportförbundet, ponilovers.blogg.se, TR, dressyrmupparna.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s